De beste olie om te frituren

De beste olie om te friturenEr bestaan verschillende vetstoffen om te frituren. Elke vetstof heeft zijn eigen eigenschappen en smaak: olijfolie, zonnebloemolie, palmolie, kokosolie,…of zelfs margarine en boter.

Om de beste olie te kiezen voor de keuken moeten we rekening houden met de verschillende vetsoorten, verzadigde, mono-onverzadigde, poly-onverzadigde of trans-onverzadigde vetstoffen.

Aangezien de mono-onverzadigde en poly-onverzadigde vetten het cholesterolgehalte verlagen, zouden we de volgende olieën moeten gebruiken:

  • olijfolie
  • lijnzaadolie
  • pindaolie
  • zonnebloemolie
  • maïsolie

Voor de keuken is olijfolie de gezondste keuze, omdat olijfolie veel mono-onverzadigde vetten bevat die de LDL-cholesterol (de slechte cholesterol) verlagen en de HDL-cholesterol (de goede cholesterol) verhogen.

Als we de olie moeten verhitten, speelt het geen rol welke olie we gebruiken. Bij de verhitting van olijfolie tot hoge temperaturen komt immers veel meer rook vrij dan bij de verhitting van zonnebloemolie of pindaolie.

Ten slotte, moeten we het gebruik van palmolie, kokosolie, margarine en boter beter vermijden aangezien ze veel verzadigde vetten en transvetten bevatten die heel ongezond zijn.