Persoonlijk dieet

Persoonlijk dieetDankzij een persoonlijk dieet kunnen we op een doeltreffende en veilige manier gewicht verliezen.

Het is dan ook noodzakelijk dat een voedingsspecialist een medisch onderzoek verricht om zo een beeld te krijgen van de voedingstoestand van de patiënt.
In het algemeen worden de volgende metingen verricht, dit wordt een antropometrisch onderzoek genoemd:
  • Het gewicht en de lengte waarmee de Body Mass Index wordt berekend
  • De omvang van taille, buik en heup
  • De huidplooien om het percentage lichaamsvet te bepalen

Het gewicht dat de weegschaal aangeeft vertelt ons niets over de verhouding tussen spier- en vetweefsel in ons lichaam. Dit gegeven is heel belangrijk aangezien we aan de hand van het geslacht en de leeftijd van de patiënt kunnen nagaan of het gewicht veroorzaakt wordt door spieren of vet. Als de patiënt te kampen heeft met vetoverschot, dan moet er een persoonlijk dieet uitgedacht worden dat rekening houdt met het lichaamsvetniveau.

Het succes van persoonlijke diëten is te danken aan het feit dat het metabolisme verschilt van persoon tot persoon en afhankelijk is van leeftijd, gewicht en lengte. Bovendien, zal het succes van een dieet ook afhangen van de gewoontes, de smaak, de sportbeoefening en de levensstijl van de patiënt.

Bijvoorbeeld, als we niet van pasta houden en een dieet volgen waarbij we veel pasta moeten eten, dan zullen we er hoogstwaarschijnlijk niet in slagen gewicht te verliezen. Daarom is een bezoek aan een diëtist, voedingsspecialist of dokter zo belangrijk.