Low Carb Diëten

Low Carb DiëtenDe low carb diëten zijn gebaseerd op het volgende principe: de opname van koolhydraten verminderen (granen, rijst, pasta) en de opname van eiwitten (voornamelijk vlees) verhogen.

De low-carb diëten zijn heel populair omwille van hun zogenaamde voordelen. Hierbij een lijstje:

  • gewichtsverlies zelfs zonder de gebruikelijke hoeveelheid calorieën te verminderen
  • vermindering van het glucosegehalte in het bloed
  • verlaging van de bloeddruk

Bovendien benadrukken verschillende studies dat het beoefenen van sport veel efficiënter is in combinatie met een low carb dieet.

Het menu van een low carb dieet

Er bestaat geen specifiek low carb dieet; om het even welk koolhydraatarm dieet kan als een low carb dieet beschouwd worden. De volgende ingrediënten moeten met andere woorden vermeden worden:

  • De voedingsmiddelen die toegevoegde suikers bevatten (honing, gebak, toetjes)
  • De voedingsmiddelen die zetmeel bevatten : pasta, brood, taart, rijst en aardappelen
  • Bananen

Aan de andere kant hebben we de voedingsmiddelen zoals tofu, sojakaas, bloemkool en ui die weinig koolhydraten bevatten en dus wel geschikt zijn voor een low carb dieet.

Om af te sluiten, vermelden we nog even dat de low carb dieten ingaan tegen de aanbevelingen van de voedselpiramide. Er is geen wetenschappelijke consensus over de werking van dit type dieet.

Meer nog: men heeft ondervonden dat bij de verbranding van de door ons lichaam opgeslagen koolhydraten water wordt afgescheiden. Hoewel we er bij de start van het low carb dieet in slagen kilo´s te verliezen, is het slechts water dat we afscheiden en geen vet dat we verbranden.