Vasten om af te vallen

Vasten om af te vallenEnkele voedingsdeskundigen raden aan om kilo´s te verliezen en te afvallen door te vasten: één dag per week vasten volstaat om heel wat gifstoffen af te scheiden.

Je hoeft niet te stoppen met eten om af te vallen: het gaat om een gedeeltelijke vastenperiode gedurende welke slechts bepaalde soorten voedingsstoffen opgenomen mogen worden, voornamelijk vloeistoffen.

Vastendieet

Dit type eendagsdieet is gebaseerd op de opname van verschillende vloeistoffen om uitdrogingsgevaar te vermijden. Naast water en kruidenthee, bestaan de maaltijden uit fruit- en groentensappen die veel vitamines en mineralen bevatten, zoals bijvoorbeeld:

  • Fruitsap of smoothie van druiven, appels, peren, mango en ananas.
  • Asperge-, tomaten- of wortelsoep.
  • Groentenbouillon van een wortel, een ui, een tomaat, een halve prei, een teen look, twee courgettes, een beetje selder, zout, een eetlepel olijfolie, laurier en peterselie.
  • Men mag ook voor een licht verteerbare salade kiezen: een groene salade met sla, tomaat, ui en komkommer.

De voordelen van één dag per week vasten

De personen die gewoon zijn om één dag per week te vasten voelen zich beter en hebben meer energie. Volgens sommige deskundigen zuivert en ontgift een vastendieet het organisme. De deskundigen melden dat dit gevoel veroorzaakt wordt door een vermindering van insuline en een verhoging van adrenaline in het lichaam.

Toch wordt dit type ééndagsdieet niet aangeraden om gewicht te verliezen. Het is immers niet effectief en niet gezond. Het verloren gewicht wordt snel weer bijgewonnen aangezien het gewichtsverlies veroorzaakt wordt door  waterverlies: het gewicht wordt weer bijgewonnen wanneer wordt overgeschakeld op gewone voedingsgewoonten.