Snel afslanken

Snel afslankenWil je snel afslanken? De schade aan ons lichaam hangt af van het type crashdieet dat wordt gevolgd:

1. Eiwitarme diëten: Men kan afvallen ten koste van spiermassa en visceraal eiwit (de eiwitten die deel uitmaken van de vitale organen: hart, nieren,…). Hierdoor verlaagt de bloeddruk en kunnen zich hartritmestoornissen voordoen. Enkele voorbeelden van eiwitarme diëten: het pompelmoesdieet, het yoghurtdieet, het pastadieet, het aardappeldieet, het macrobiotisch dieet, etc…
2. Eiwitrijke en koolhydraatarme diëten: beloven snelle resultaten als men enkel vlees, spekvet, eieren en andere eiwitrijke voedingsmiddelen eet en koolhydraatrijk voedsel zoals granen en hun derivaten (rijst, pasta, brood) mijdt of tot het uiterste beperkt. Een overdaad aan eiwitten en een tekort aan koolhydraten kan botontkalking en nierproblemen veroorzaken, uitdroging bevorderen en het cholesterolgehalte verhogen. Voorbeelden: het Atkins-dieet, de gedissocieerde diëten, het Montignac-dieet, etc…
3. Vet- en cholesterolrijke diëten: dit type dieet is één van de gevaarlijkste en meest gevolgde in de strijd tegen obesitas. Het is gebaseerd op de vermindering van de opname van koolhydraten. Dit tekort wordt opgevangen door de consumptie van vetten. Op deze manier neemt de kans op cardiovasculaire ziektes toe. Voorbeelden: het JV-dieet en eender welk hyperproteïne dieet (eiwitrijk dieet)
4. Vetarme diëten: olie, boter, margarine en eender welke vorm van vet wordt geëlimineerd. Als men dit dieet volgt, riskeert men een tekort aan essentiële vetzuren en vitamines. Voorbeelden: het pompelmoesdieet, het pastadieet, het aardappeldieet, het strict vegetarisch dieet, etc….
5. Nog andere crashdiëten: bestaan uit de opname van een grote hoeveelheid van één bepaald voedingsmiddel. Ze zijn saai, onevenwichtig en niet wetenschappelijk onderbouwd. Ze kunnen spijsverteringsproblemen en psychische stoornissen veroorzaken aangezien ze het normale voedingspatroon doorbreken.