Month: april 2011

Vermageren zonder honger

Vermageren zonder hongerHeb je besloten te vermageren maar weet je niet hoe er aan te beginnen zonder honger te lijden. Wij geven je het antwoord.

Je kan afvallen zonder honger te lijden door je levensgewoonten te veranderen en gezonder te leven.

Hoe afvallen zonder te stoppen met eten

De resultaten van diëten, sportschema´s, vermageringskuren en zelfs medicijnen zijn vaak van slechts tijdelijke aard. Om effectieve en duurzame resultaten te bekomen moet je gezondere levens- en voedingsgewoonten aannemen:

  • Als je vet wil verbranden moet je bewegen. Op het strand, in de bergen, in de stad… tijdens de vakantie, zomer of winter, bewegen is steeds belangrijk: wandelen, stappen, fietsen, dansen, met de kinderen spelen, trappen lopen,…dit zijn eenvoudige aerobische bewegingen die ons helpen calorieën te verbranden.
  • Vijf maaltijden per dag eten. Het is belachelijk om te lijden: je moet eten wanneer je honger hebt. Granen, magere yoghurt, rauwe groenten, bouillonsoep,… zijn geschikte tussendoortjes halverwege de voor- en namiddag om te vermijden dat je met grote honger aan tafel schuift.
  • Eet meer eiwitten dan koolhydraten. De eiwitten in vlees, eieren of blauwvis zijn geschikter om je lijn in de gaten te houden dan de koolhydraten in pasta, graan of rijst. Eiwitten geven immers een verzadigder gevoel. Bovendien hebben de personen die dagelijks niet veel energie verbruiken, meer moeilijkheden om de energie die we uit koolhydraten halen te verbranden waardoor deze zich in het lichaam onder de vorm van vet opstapelt.
  • De beste frisdrank is water. Verseperste fruitsappen zijn eveneens verfrissend en voedzaam. Vermijd frisdranken op basis van melk en sap uit brik, ze bevatten immers veel suikers en calorieën.
     

Vasten om af te vallen

Vasten om af te vallenEnkele voedingsdeskundigen raden aan om kilo´s te verliezen en te afvallen door te vasten: één dag per week vasten volstaat om heel wat gifstoffen af te scheiden.

Je hoeft niet te stoppen met eten om af te vallen: het gaat om een gedeeltelijke vastenperiode gedurende welke slechts bepaalde soorten voedingsstoffen opgenomen mogen worden, voornamelijk vloeistoffen.

Vastendieet

Dit type eendagsdieet is gebaseerd op de opname van verschillende vloeistoffen om uitdrogingsgevaar te vermijden. Naast water en kruidenthee, bestaan de maaltijden uit fruit- en groentensappen die veel vitamines en mineralen bevatten, zoals bijvoorbeeld:

  • Fruitsap of smoothie van druiven, appels, peren, mango en ananas.
  • Asperge-, tomaten- of wortelsoep.
  • Groentenbouillon van een wortel, een ui, een tomaat, een halve prei, een teen look, twee courgettes, een beetje selder, zout, een eetlepel olijfolie, laurier en peterselie.
  • Men mag ook voor een licht verteerbare salade kiezen: een groene salade met sla, tomaat, ui en komkommer.

De voordelen van één dag per week vasten

De personen die gewoon zijn om één dag per week te vasten voelen zich beter en hebben meer energie. Volgens sommige deskundigen zuivert en ontgift een vastendieet het organisme. De deskundigen melden dat dit gevoel veroorzaakt wordt door een vermindering van insuline en een verhoging van adrenaline in het lichaam.

Toch wordt dit type ééndagsdieet niet aangeraden om gewicht te verliezen. Het is immers niet effectief en niet gezond. Het verloren gewicht wordt snel weer bijgewonnen aangezien het gewichtsverlies veroorzaakt wordt door  waterverlies: het gewicht wordt weer bijgewonnen wanneer wordt overgeschakeld op gewone voedingsgewoonten.