Month: februari 2011

Licht diner

Licht dinerGa voor een licht diner. Als je een afvallen dieet volgt is het heel belangrijk te weten wat je’s avonds mag eten om niet te verdikken.

Als je niet wil bijkomen, je gewicht in het oog wil houden of zelfs beter wil slapen is het raadzaam ´s avonds evenwichtig en licht te eten.

Tips voor een licht avondmaal

 • Vermijd vette en eiwitrijke avondmalen. Fast food en voorbereide schotels (pizzas, hamburgers, snelkookpasta,…) zijn niet de meest geschikte maaltijden als je je gewicht in het oog wil houden.
 • Snelle avondmalen zoals brood met charcuterie of kaas, melk met koekjes, kroketten, taartjes, worstjes,.. bevatten veel vetten en ekelvoudige suikers die omgezet worden in vet aangezien ze niet verbrand worden tijdens het slapen.
 • Eet minder koolhydraten zoals rijst, pasta, aardappelen, peulvruchten, graan, brood en gedroogd fruit en eet slechts één of twee kleine stukken fruit per dag.
 • Het ideale avondmaal bestaat uit een salade of een grote portie gekookte, gegrilde of gestoomde groenten, groentencreme of soep,… De groenten of de salade mag je combineren met magere vis, kalkoen of omelet. Het ideale dessert is magere yoghurt, vers of gestoofd fruit of fruitcompote.
 • Het avondmaal overslaan om te vermageren is evenmin een goed idee: door het avondmaal over te slaan verlaagt het suikerniveau in ons bloed waardoor ons metabolisme vermindert en de vetverbranding stilletjesaan vertraagt.

Afvallen door minder eten

Afvallen door minder etenÉén van de tips om minder te eten en af te vallen is meermaals per dag eten: minstens vijf maal.

De maaltijden mogen niet al te overdadig zijn: ze moeten ons alle nodige voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid leveren. Hiervoor bestaat een heel eenvoudige truc: zorg er voor dat er zo veel mogelijk kleuren op je bord liggen: hoe meer kleuren, hoe meer voedingsstoffen.

Tips om minder te eten

De voedingsspecialisten raden een stevig ontbijt aan, het ontbijt is immers de belangrijkste maaltijd van de dag, en slechts een lichte lunch en avondmaal: 

 • Gebruik in de loop van de dag een steeds kleiner bord: gebruik een groot bord bij het ontbijt, een middelgroot voor de lunch en een klein voor het avondeten.
 • Eet vlees of vis bij je salade en niet omgekeerd: de hoeveelheid salade moet groter zijn dan de hoeveelheid vis of vlees.
 • Kauw langzaam en neem je tijd om rustig te eten. Zo verdwijnt het hongergevoel. Angst en stress zorgen ervoor dat we te veel eten.
 • Vermijd een te zware lunch of avondmaal door dagelijks vijf maaltijden te nuttigen.
 • Een tas groentenbouillon vóór de lunch en vóór het avondmaal bevat veel vitamines en mineralen en geeft je een gevuld gevoel geven waardoor je minder eet.

Fruit om af te vallen

Fruit om af te vallenMeer groeten en fruit om af te vallen: verschillende studies tonen aan dat fruit eten helpt om de reiniging te ondersteunen en om te vermageren.

Fruit bevat veel vezels, vitamine C, vitamine B6, betacaroteen en folaten. De perfecte combinatie om gewicht te verliezen.

Fruit eten om af te vallen

Dankzij de voedingseigenschappen van verschillende fruitsoorten is fruit zeer geschikt om te vermageren.

 • Perzik: Perzikken bevatten veel vitamine A, B1, B2 en C, mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en fosfor; 100 gram perzik bevat bovendien slechts 40 calorieën.
 • Papaya: Papaya´s zijn tropische vruchten en bevatten 88% water, 8% suiker en 0% vet. De papaya bevat veel vitamine A, B en C, calcium, vezels en bezit diuretische eigenschappen. 100 gram papaya bevat slechts 30 calorieën.
 • Sinaasappel: Sinaasappels bevatten veel vezels waardoor ze het organisme zuiveren en gewichtverlies bevorderen. Sinaasappels versnellen het metabolisme waardoor deze citrusvrucht dan ook een perfecte vetverbrander is.
 • Watermeloen: Watermeloenen bezitten diuretische eigenschappen en verbeteren de afscheiding van vloeistoffen. De watermeloen bevat veel vitamine A, C en mineralen en helpt het cholesterolgehalte te verlagen. De watermeloen bevat veel vezels en water waardoor deze vrucht een zeer verzadigd gevoel geeft. Bijgevolg eten we minder.