Month: juli 2010

Bloedzuiverend dieet

Bloedzuiverend dieetNa de eindejaarsfeesten beginnen velen, vol goede voornemens, aan een dieet: een bloedzuiverend dieet en veel goede wil helpen ons om de extra kilo’s weer te verliezen.

Bedrijfsetentjes, familiebijeenkomsten en diners met vrienden, er wordt steeds afgesproken rond een rijkgevulde tafel met calorierijke gerechten en nagerechten. Als we zelf voor kok spelen, proeven we tijdens het koken reeds van alle schotels. Komt nog bij dat we de maaltijd vaak met alcohol doorspoelen en we met alle drukte vergeten te sporten.

Een depuratief dieet

Een depuratief dieet, ook bekend als morning after dieet, is dé oplossing. Dit type dieet bevat veel fruit en groenten, aangezien deze de opgehoopte vetten en toxines helpen afscheiden. Het ontgiftingsdieet werkt enkel als we zoetigheden, sauzen, vetten en eiwitten (vooral in vlees, vis en kaas) vermijden en veel drinken:

  • Begin de dag met een gezond ontbijt met versgeperst sinaasappelsap of fruitsalade.
  • Drink rond 11 uur een kop koffie of thee; houd steeds een fles water bij de hand om de dorst te lessen.
  • Gestoomde groenten met rijst en een beetje olie vormen een lichte, voedzame en licht verteerbare maaltijd.
  • Het beste avondmaal bestaat uit een soepje, een bouillon of groentenpuree; je kan ook een salade klaarmaken met sla, tomaat, ui, een beetje olie en azijn; als nagerecht kies je een stuk vers fruit.

Dieet om snel af te vallen

Dieet om snel af te vallenWanneer we een dieet beginnen om snel af te vallen, zijn de eerste resultaten meestal te danken aan het verlies van water en spieren.

Daarom is het normaal dat het verloren gewicht er snel weer bijkomt. Soms komen de verloren kilo’s er weer bij onder de vorm van vet. Het menselijk lichaam is immers uitgerust met een verdedigingssysteem dat vetreserves opslaat voor eventuele toekomstige tekorten.

Daarom werken restrictieve dieten gebaseerd op een bepaalde soort voedingsstoffen of op slechts één voedingsmiddel (zoals het citroendieet, het pompelmoesdieet, het soepdieet,…) niet.

Bovendien zijn de restrictieve diëten saai en demoraliserend en stillen ze de honger niet waardoor men het dieet al snel opgeeft.

We kunnen enkel gewicht verliezen door gezonde en evenwichtige voedingsgewoonten aan te nemen. We mogen ons zeker niets ontzeggen noch honger lijden. De beste manier om af te slanken bestaat uit een combinatie van sport en dieet. We moeten ons niet urenlang opsluiten in de fitnessclub: een gematigde activiteit volstaat, bijvoorbeeld wandelen, in de tuin werken, met de kinderen spelen, dansen, kleine herstelinkjes uitvoeren…of naar het zwembad gaan en van het water genieten.

De beste olie om te frituren

De beste olie om te friturenEr bestaan verschillende vetstoffen om te frituren. Elke vetstof heeft zijn eigen eigenschappen en smaak: olijfolie, zonnebloemolie, palmolie, kokosolie,…of zelfs margarine en boter.

Om de beste olie te kiezen voor de keuken moeten we rekening houden met de verschillende vetsoorten, verzadigde, mono-onverzadigde, poly-onverzadigde of trans-onverzadigde vetstoffen.

Aangezien de mono-onverzadigde en poly-onverzadigde vetten het cholesterolgehalte verlagen, zouden we de volgende olieën moeten gebruiken:

  • olijfolie
  • lijnzaadolie
  • pindaolie
  • zonnebloemolie
  • maïsolie

Voor de keuken is olijfolie de gezondste keuze, omdat olijfolie veel mono-onverzadigde vetten bevat die de LDL-cholesterol (de slechte cholesterol) verlagen en de HDL-cholesterol (de goede cholesterol) verhogen.

Als we de olie moeten verhitten, speelt het geen rol welke olie we gebruiken. Bij de verhitting van olijfolie tot hoge temperaturen komt immers veel meer rook vrij dan bij de verhitting van zonnebloemolie of pindaolie.

Ten slotte, moeten we het gebruik van palmolie, kokosolie, margarine en boter beter vermijden aangezien ze veel verzadigde vetten en transvetten bevatten die heel ongezond zijn.