Month: april 2010

In twee dagen een kilo afvallen

Een kilo afvallen in twee dagenMet dit dieet kan je in twee dagen één kilo afvallen. Volgens dit dieet moet je gedurende twee dagen dezelfde voedingsmiddelen eten.

De werking van het dieet

Het ontbijt: het sap van twee vers geperste sinaasappels, een half uur later, een kop zwarte koffie of thee (zonder suiker) en een sneetje bruin brood met honing

Halverwege de voormiddag: twee plakjes magere kaas of yogurt; een kop zwarte koffie of thee (zonder suiker)

De lunch: twee geraspte wortelen met citroen en een kop water met munt (muntthee)

Het avondmaal: een halve krop sla met twee tomaten; een gekookt ei, een bruine toast en een kop thee

Voor het slapengaan: een geraspte appel en een kop kruidenthee

De nadelen van het dieet

Het gaat om een heel beperkend dieet aangezien het niet de noodzakelijke dagelijkse calorieën aanlevert. Het gewichtsverlies wordt veroorzaakt door de afbraak van spiermassa en het afscheiden van water waardoor het jojo-effect zal optreden: de verloren kilo´s zullen er snel weer bijkomen.

Cholesterolverlagend dieet

Cholesterolverlagend dieetCholesterol is een vet dat aanwezig is in ons lichaam en dat belangrijke functies vervult. Als de hoeveelheid cholesterol in ons bloed echter te hoog is vormt cholesterol een gevaar voor onze gezondheid.

Tegenwoordig willen veel mensen weten hoe ze hun cholesterol kunnen verlagen. Dit komt omdat te hoge cholesterolwaarden ernstige cardiovasculaire aandoeningen kunnen veroorzaken en zelfs dodelijk kunnen zijn aangezien ze het risico op een hartaanval of hartinfarct verhogen.

Een gezonde voeding en een gezonde levensstijl vormen zoals steeds de beste manier om cholesterolproblemen te vermijden. De volgende tips zullen ons helpen om het cholesterolgehalte binnen de perken te houden:

 • Industrieel gebak, margarine en boter vermijden
 • Zalm en lijnzaad eten, dit zijn producten die je makkelijk in de supermarkt kan vinden, veel omega 3 bevatten en ons helpen het cholesterolgehalte in ons bloed te verlagen 
 • Gedroogd fruit, noten, granen, fruit en groenten bevatten veel vitamines en mineralen en zorgen voor een gezonde cholesterolwaarde
 • Stoppen met roken is eveneens heel belangrijk, niet alleen om onze cholesterol te verlagen maar ook om onze algemene gezondheid te verbeteren
 • Sporten: wie zijn benen beweegt, houdt het hart jong

Low Carb Diëten

Low Carb DiëtenDe low carb diëten zijn gebaseerd op het volgende principe: de opname van koolhydraten verminderen (granen, rijst, pasta) en de opname van eiwitten (voornamelijk vlees) verhogen.

De low-carb diëten zijn heel populair omwille van hun zogenaamde voordelen. Hierbij een lijstje:

 • gewichtsverlies zelfs zonder de gebruikelijke hoeveelheid calorieën te verminderen
 • vermindering van het glucosegehalte in het bloed
 • verlaging van de bloeddruk

Bovendien benadrukken verschillende studies dat het beoefenen van sport veel efficiënter is in combinatie met een low carb dieet.

Het menu van een low carb dieet

Er bestaat geen specifiek low carb dieet; om het even welk koolhydraatarm dieet kan als een low carb dieet beschouwd worden. De volgende ingrediënten moeten met andere woorden vermeden worden:

 • De voedingsmiddelen die toegevoegde suikers bevatten (honing, gebak, toetjes)
 • De voedingsmiddelen die zetmeel bevatten : pasta, brood, taart, rijst en aardappelen
 • Bananen

Aan de andere kant hebben we de voedingsmiddelen zoals tofu, sojakaas, bloemkool en ui die weinig koolhydraten bevatten en dus wel geschikt zijn voor een low carb dieet.

Om af te sluiten, vermelden we nog even dat de low carb dieten ingaan tegen de aanbevelingen van de voedselpiramide. Er is geen wetenschappelijke consensus over de werking van dit type dieet.

Meer nog: men heeft ondervonden dat bij de verbranding van de door ons lichaam opgeslagen koolhydraten water wordt afgescheiden. Hoewel we er bij de start van het low carb dieet in slagen kilo´s te verliezen, is het slechts water dat we afscheiden en geen vet dat we verbranden.

Tips om gewicht te verliezen

Tips om gewicht te verliezenHoud bij het lijnen steeds rekening met de volgende tips om gewicht te verliezen; dankzij deze tips zal je gegarandeerd afvallen.

 1. Ga vrolijk en optimistisch door het leven. We zijn veel meer dan enkel een beeld dat in meer of mindere mate overeenkomt met een vastgesteld schoonheidsideaal.
 2. We hebben vijf maaltijden per dag nodig: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd die ons de nodige energie levert om aan de dag te beginnen. Het is aan te raden halverwege de voormiddag een kop kruidenthee te drinken, fruit te eten,… om te voorkomen dat we te veel honger hebben bij het middageten. Dit geldt ook voor het vieruurtje. Een tussendoortje in de namiddag zorgt ervoor dat we ´s avonds iets lichter kunnen eten.
 3. De voedselpiramide geeft aan dat we veel groenten en fruit moeten eten. Samen met melkproducten, granen, peulvruchten, rijst en pasta moeten ze de basis vormen van onze voeding. Af en toe moeten we echter ook vlees, vis, gebak, bereide schotels en koekjes eten.
 4. Drink ongeveer 2 liter water per dag.
 5. Elk voornemen om af te vallen moet samen gaan met het beoefenen van een sport die aangepast is aan onze mogelijkheden.
 6. De dagelijkse stress loslaten en minstens 7 uur per dag slapen.

Persoonlijk dieet

Persoonlijk dieetDankzij een persoonlijk dieet kunnen we op een doeltreffende en veilige manier gewicht verliezen.

Het is dan ook noodzakelijk dat een voedingsspecialist een medisch onderzoek verricht om zo een beeld te krijgen van de voedingstoestand van de patiënt.
In het algemeen worden de volgende metingen verricht, dit wordt een antropometrisch onderzoek genoemd:
 • Het gewicht en de lengte waarmee de Body Mass Index wordt berekend
 • De omvang van taille, buik en heup
 • De huidplooien om het percentage lichaamsvet te bepalen

Het gewicht dat de weegschaal aangeeft vertelt ons niets over de verhouding tussen spier- en vetweefsel in ons lichaam. Dit gegeven is heel belangrijk aangezien we aan de hand van het geslacht en de leeftijd van de patiënt kunnen nagaan of het gewicht veroorzaakt wordt door spieren of vet. Als de patiënt te kampen heeft met vetoverschot, dan moet er een persoonlijk dieet uitgedacht worden dat rekening houdt met het lichaamsvetniveau.

Het succes van persoonlijke diëten is te danken aan het feit dat het metabolisme verschilt van persoon tot persoon en afhankelijk is van leeftijd, gewicht en lengte. Bovendien, zal het succes van een dieet ook afhangen van de gewoontes, de smaak, de sportbeoefening en de levensstijl van de patiënt.

Bijvoorbeeld, als we niet van pasta houden en een dieet volgen waarbij we veel pasta moeten eten, dan zullen we er hoogstwaarschijnlijk niet in slagen gewicht te verliezen. Daarom is een bezoek aan een diëtist, voedingsspecialist of dokter zo belangrijk.