Month: maart 2010

Op dieet gaan

Op dieet gaanAlvorens met een dieet te beginnen moet je jezelf doelen stellen. Bovendien is motivatie, wilskracht en veel geduld nodig.

Gewicht verliezen: doelen

De voedingsspecialisten raden aan om langzaam maar zeker gewicht te verliezen. Een gezond en evenwichtig dieet is zonder twijfel de beste manier om kilo´s te verliezen. Maar een dieet moet bovendien ook gepaard gaan met gematigde fysieke activiteit gedurende minstens 30 minuten en minstens 3 maal per week. We mogen nooit met een dieet beginnen louter om aanvaard te worden door een groep of bewonderd te worden door anderen; we moeten het verbeteren van onze gezondheid als doel stellen.

Wilskracht, geduld en motivatie

De nodige wilskracht hebben om gewicht te verliezen is slechts de eerste stap. Ons lichaamsgewicht schommelt tussen bepaalde min of meer vaste grenzen en het is moeilijk deze grenzen te verleggen, ook al passen we onze voeding aan. De resultaten van onze inspanningen laten op zich wachten en de honger kan het ons moeilijk maken. Daarom is het heel belangrijk dat ons dieet ons alle noodzakelijke voedingsstoffen levert, we geen honger lijden en het dieet zonder problemen een tijdje kunnen volhouden.

Gewicht verliezen met lopen

Gewicht verliezen met lopenDe sleutel om succesvol af te vallen is om dagelijks meer calorieën te verbranden dan we door voeding binnenkrijgen.

Het overschot aan calorieën wordt in ons lichaam opgeslagen onder de vorm van vet. Veronderstel dat we één kilo willen verliezen in één week. We weten dat er een energieverbruik van ongeveer 7000 kilocalorieën nodig is om één kilo vet te verbranden. We zouden dus dagelijks 1000 calorieën moeten verliezen. Dagelijks 1000 calorieën minder opnemen betekent honger lijden.

Een crashdieet biedt geen oplossing: het aanvankelijke gewichtsverlies wordt veroorzaakt door de verbranding van koolhydraten en de afscheiding van water en niet door het verbruik van vet. Normaalgezien neemt het lichaam meer vet op dan strict noodzakelijk voor eventuele periodes van schaarste waardoor we in plaats van af te vallen zelfs aan gewicht winnen.

Gewicht verliezen met sport

De enige oplossing is een sport of een gematigde fysieke activiteit beoefenen om zo calorieën te verbranden. Wandelen, fitnessen, fietsen, hardlopen, met de kinderen spelen of wat dan ook. Het gewichtsverlies is slechts blijvend als je het sporten volhoudt.
Afvallen met lopen
Lopen helpt je te onthaasten en doet je meer van het leven genieten. Met lopen verbrandt u veel calorieën omdat u uw hele lichaamsgewicht moet verplaatsen.
U hoeft echt niet snel te lopen om calorieën te verbranden. Het zit hem meer in de afstand dan in de snelheid: onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag een ideaal streefdoel is voor volwassenen.

Gewicht verliezen tips

Gewicht verliezen tipsHoewel vetten onze belangrijkste energiebron vormen, toch betekent het verbranden van opgeslagen vet een natuurlijke vorm van gewichtsverlies.

De verschillende vetverbrandende voedingssupplementen veroorzaken een verandering in het metabolisme en verhogen zo het vetverbruik. Ze worden gemaakt op basis van producten zoals soja, jodium en algen. Er bestaan echter geen sluitende wetenschappelijke bewijzen van hun doeltreffendheid.
Om op een natuurlijke wijze gewicht te verliezen, moet er gesport worden. Uiteraard moeten te hoge inspanningen vermeden worden aangezien die ongezond zijn. Sporten is slechts effectief als er met mate gesport wordt, de sport aangepast is aan onze mogelijkheden en minstens 3 maal per week gedurende minstens 30 minuten beoefend wordt.
Gewicht verliezen tips
Tenslotte kunnen ook onze voedingsgewoontes ons helpen om gewicht te verliezen. De onderstaande levensmiddelen werken als natuurlijke vetverbranders:
 • koffie en groene thee mogen regelmatig maar met mate gedronken worden en verhogen het lichaamsmetabolisme en de oxygenatie van het bloed
 • magere melk en melkderivaten bevatten calcium dat de vetoplossing bevordert
 • pectine, aanwezig in appels, bevordert de opname van water en de oplossing van vet
 • vitamine B en C, aanwezig in citrusvruchten, paprika´s, kool, asperges en selder stillen de eetlust en werken als antioxydanten

 

Snel afslanken

Snel afslankenWil je snel afslanken? De schade aan ons lichaam hangt af van het type crashdieet dat wordt gevolgd:

1. Eiwitarme diëten: Men kan afvallen ten koste van spiermassa en visceraal eiwit (de eiwitten die deel uitmaken van de vitale organen: hart, nieren,…). Hierdoor verlaagt de bloeddruk en kunnen zich hartritmestoornissen voordoen. Enkele voorbeelden van eiwitarme diëten: het pompelmoesdieet, het yoghurtdieet, het pastadieet, het aardappeldieet, het macrobiotisch dieet, etc…
2. Eiwitrijke en koolhydraatarme diëten: beloven snelle resultaten als men enkel vlees, spekvet, eieren en andere eiwitrijke voedingsmiddelen eet en koolhydraatrijk voedsel zoals granen en hun derivaten (rijst, pasta, brood) mijdt of tot het uiterste beperkt. Een overdaad aan eiwitten en een tekort aan koolhydraten kan botontkalking en nierproblemen veroorzaken, uitdroging bevorderen en het cholesterolgehalte verhogen. Voorbeelden: het Atkins-dieet, de gedissocieerde diëten, het Montignac-dieet, etc…
3. Vet- en cholesterolrijke diëten: dit type dieet is één van de gevaarlijkste en meest gevolgde in de strijd tegen obesitas. Het is gebaseerd op de vermindering van de opname van koolhydraten. Dit tekort wordt opgevangen door de consumptie van vetten. Op deze manier neemt de kans op cardiovasculaire ziektes toe. Voorbeelden: het JV-dieet en eender welk hyperproteïne dieet (eiwitrijk dieet)
4. Vetarme diëten: olie, boter, margarine en eender welke vorm van vet wordt geëlimineerd. Als men dit dieet volgt, riskeert men een tekort aan essentiële vetzuren en vitamines. Voorbeelden: het pompelmoesdieet, het pastadieet, het aardappeldieet, het strict vegetarisch dieet, etc….
5. Nog andere crashdiëten: bestaan uit de opname van een grote hoeveelheid van één bepaald voedingsmiddel. Ze zijn saai, onevenwichtig en niet wetenschappelijk onderbouwd. Ze kunnen spijsverteringsproblemen en psychische stoornissen veroorzaken aangezien ze het normale voedingspatroon doorbreken.

De gevaren van crashdiëten

De gevaren van crashdiëtenCrashdiëten kunnen de gezondheid schade toebrengen omdat ze het evenwicht in het lichaam verstoren: te veel eiwiten, te veel vetten, te weinig koolhydraten,…

Het gaat om diëten waarbij één voedingsstof overheerst waardoor het voedingspatroon eentonig en saai wordt en onmogelijk lang vol te houden is.

Zij die een dergelijk dieet volgen kiezen er bijgevolg voor om minder te eten waardoor ze in eerste instantie gewicht verliezen. Dit wordt veroorzaakt door de verminderde en slechte opname van calorieën of door de onevenwichtigheden die in ons lichaam ontstaan door de opname van voedingsmiddelen in onaangepaste hoeveelheden en van slechte kwaliteit. Dit wil zeggen dat het gewichtsverlies voornamelijk te danken is aan het verlies van vocht en electrolieten, in mindere mate, aan het verbruik van eiwitreserves -voornamelijjk spiermassa- en in nog mindere mate aan de verbranding van vet, wat ons echt interesseert. Daarom zal dit snelle gewichtsverlies geen blijvend resultaat hebben.

Het is belangrijk even te bezinnen alvorens met een dieet te starten en zich doelen voor ogen te houden. Het is niet aan te raden met een dieet te beginnen wanneer men een moeilijke periode doormaakt (onafhankelijk van de reden: werk, stress of een persoonlijke reden) en te stricte diëten moeten vermeden worden.

We wijzen graag nogmaals op het belang van een gezonde en evenwichtige voeding voor onze gezondheid. Daarom moet er steeds gelijnd worden onder dokterstoezicht: er moet een dokter, diëtist of voedingsspecialist geraadpleegd worden alvorens met een dieet te starten.

Gezonde voedingsstoffen

Gezonde voedingsstoffenOns lichaam haalt energie (calorieën) uit het voedsel dat we eten, meer bepaald uit de drie essentiële voedingsstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten.

De dagelijkse energiebehoefte is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte en mate van fysieke activiteit. Een vrouw van middelbare leeftijd, bijvoorbeeld, die weinig beweegt, heeft dagelijks 2000 calorieën nodig. Haar lichaam haalt deze uit:

 • +/- 300 gram koolhydraten ( 60% van de voedingsstoffen)
 • +/- 50 gram vetten ( 30% van de voedingsstoffen)
 • +/- 50 gram eiwitten ( 10% van de voedingsstoffen)

Voedingsstoffen functies

Al deze voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor ons lichaam aangezien ze verschillende vitale functies vervullen: de koolhydraten zijn fundamenteel voor de correcte werking van onze hersenen en spieren, de vetten bevatten essentiële vetzuren en vitamine A, D, E en K; de eiwitten, tenslotte, worden gebruikt voor de aanmaak van huid, bot, spieren, … en voor het herstel van beschadigd weefsel.

Tussendoortjes met weinig calorieen

Tussendoortjes met weinig calorieenAls we in de loop van de voor-of namiddag te calorierijke tussendoortjes eten, lopen we het gevaar al onze inspanningen te niet te doen.

Hierbij een lijst van gezonde tussendoortjes:

 • Vers fruit is zoals steeds de beste oplossing; fruit bevat water, vitamines en natuurlijke antioxydanten en de mogelijkheden zijn eindeloos: banaan, appel, peer, sinaasappel, perzik, aardbeien, meloen, druiven,…
 • Caloriearm vers fruitsap of fruitsap uit brik; als je rijp fruit gebruikt of sap uit brik drinkt, hoef je geen suiker toe te voegen
  als je van verse groenten houdt, denk dan geen twee keer na: een wortel, fijngesneden tomaten, een komkommer, een voorverpakte zak sla of een beetje selder
 • Magere yoghurt en drinkyoghurt, gewone of op basis van soja, zijn caloriearm omdat ze afgeroomd zijn of 0% vet bevatten en bovendien rijk aan calcium
 • Graanrepen zijn ideale vieruurtjes die ook nog goed zijn voor de lijn; ze stillen de honger en bevatten weinig calorieën (normaal ongeveer 50 tot 75 kilocalorieën per eenheid).

Drink bij het tussendoortje steeds water, groene thee, koffie, magere melk of een dieet shake.

Vijf maaltijden per dag

Vijf maaltijden per dagDe voedingsdeskundigen raden vijf maaltijden per dag aan. Elk gezond dieet moet bestaan uit drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondmaal) en twee tussendoortjes (halverwege de voor-en namiddag).

We moeten voor ogen houden dat we niet verdikken door te eten maar door slecht te eten. Bovendien, wat telt is de dagelijkse hoeveelheid calorieën die we eten, onafhankelijk of deze verspreid wordt over vier, vijf of zelfs meer maaltijden. Het is echter aan te raden 5 maaltijden te nuttigen.

Afvallen met vijf maaltijden per dag

En wel om onderstaande redenen:

1. door om de drie á vier uur iets te eten houden we ons metabolisme actief, en zo verhogen we het totale calorieverbruik aan het einde van de dag

2. een tussendoortje wanneer de honger de kop opsteekt vermijdt dat we bij de volgende maaltijd te veel eten

Gezonde voeding

Gezonde voedingEen gezonde voeding en een gezonde levensstijl vormen zoals steeds de beste manier om af te vallen.

Er zijn verschillende factoren die obesitas in de hand werken. Sommige factoren zijn van endocriene aard, andere van psychologische of zelfs culturele aard.

Daarom zijn crashdiëten niet geschikt om af te vallen. Een slecht dieet zorgt ervoor dat we snel vermageren. Maar, het gevreesde jojo-effect zal optreden: de verloren kilo´s zullen er snel weer bijkomen en zelfs nog meer.

Gezonde afvaltips

We raden een dieet aan gebaseerd op een gezonde en evenwichtige voeding in combinatie met sport en ontspanning. Volg onderstaande tips:

1. Eet dagelijks 5 maaltijden rijk aan groenten en fruit
2. Drink minstens 2 liter water per dag
3. Doe elke dag aan sport: wandelen, dansen of fietsen
4. Slaap minstens 7 uur per dag
5. Beoefen ontspanningstechnieken zoals yoga, pilates of tai-chi

De crashdiëten die snelle resultaten beloven zijn geen evenwichtige diëten en schaden de gezondheid. Door plots veel minder te eten verplichten we ons organisme minder calorieën te verbruiken waardoor we, ook al eten we minder, steeds minder gewicht verliezen.

Gewicht verliezen

Gewicht verliezen

Gewicht verliezen

Om gewicht te verliezen kunnen we best een gezond dieet volgen dat enkel de noodzakelijke hoeveelheid calorieën bevat.

Dankzij een gezonde en evenwichtige voeding verliezen we kilo´s: op deze manier vallen we moeiteloos snel af.

Wanneer we met een dieet starten vergeten we vaak dat onze levensgewoontes een grote invloed hebben op onze gezondheid. Hoe eerder we de slechte gewoontes afleren, hoe sneller we zullen vermageren.

Als we willen afvallen moeten we een gezond en evenwichtig dieet volgen, organische voeding eten en natuurlijke cosmetica gebruiken om lichaam en geest in evenwicht te brengen. Idealiter verliezen we per week 500 tot 1000 gram. Op deze manier kan ons lichaam zich aanpassen aan de veranderingen in ons voedingspatroon zonder het energieverbruik te verminderen.